✓ Kennis & creativiteit in projectinrichting ✓ Ervaring in realisatie ✓ Ontzorging van a tot z
io_rgb_payoff_wit

Home1,5 meter kantoorOffice1,5 meter kantoor

1,5 meter kantoor

De 1,5 meter samenleving gaat naar verwachting nog wel even door en moet ook doorgevoerd worden naar het 1,5 meter kantoor. Er moet worden gekeken hoe medewerkers veilig kunnen werken in het gebouw. Maar ook eventuele klanten moeten in de toekomst weer langs kunnen komen op een manier die voor beide partijen veilig is. Benieuwd hoe wij het 1,5 meter kantoor voor ons zien? Lees dan snel verder!
Om de juiste afstand te houden op kantoor is soms best lastig. Toch zullen we eraan moeten gaan wennen de aankomende periode. Er wordt zelfs gesproken over het “nieuwe normaal”. Er moeten dus aanpassingen worden gedaan om op een juiste en verantwoordelijke manier te werken. Hoe kan je rekening houden met 1,5 meter afstand op kantoor? Welke oplossingen moeten we inzetten? Kortom: hoe gaan we de 1,5 meter samenleving doorvoeren naar het 1,5 meter kantoor?

Werk met scheidingswanden

In het 1,5 meter kantoor is het inperken van de verspreiding van het virus cruciaal. Scheidingswanden en/of plexiglas kunnen daarbij helpen. Een akoestische scheidingswand is eenvoudig te plaatsen tussen de bureaus. Niet alleen biedt een scheidingswand enige vorm van bescherming, maar ook dempt het omgevingsgeluiden. Dat biedt meer rust voor de werknemer. Met scheidingswanden of plexiglazen wanden zorg je voor het beperken van het contact tussen werknemers, waardoor het zo veilig mogelijk is.

Verdeel het personeel in groepen

Om de 1,5 meter afstand in goede banen te leiden kan je werken in groepen. Verdeel het personeel onder in bijvoorbeeld 3 groepen. Zo houd je controle op de gezondheid en veiligheid van je werknemers.
Door te werken met shifts kan je de capaciteit van 40% aanhouden op kantoor, in plaats van 100% aanwezigheid. Dit zorgt er voor dat het personeel op kantoor voldoende ruimte heeft. Elke groep werkt op een andere dag en op de dagen dat zij niet aanwezig zijn op kantoor, kunnen zij vanuit huis werken. Probeer dit op een ergonomische wijze toe te passen, zodat de productiviteit en gezondheid gewaarborgd blijft. Zorg bijvoorbeeld voor goede thuiswerkplekken voor jouw personeel. Lees ook onze blog over tips voor thuiswerken! Tips voor thuiswerkenTips voor thuiswerken

Eenrichtingsverkeer op het 1,5 meter kantoor

Het is belangrijk dat er een duidelijke looproute ontstaat, waardoor je met gepaste afstand langs je collega’s kunt lopen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of even een kopje koffie te halen. Zorg daarom voor eenrichtingsverkeer in de looproutes. Plak bijvoorbeeld de looproutes af met pijlen, zodat het duidelijk is voor iedereen in welke richting zij dienen te lopen. Neem een kijkje in onze webshop voor 1,5 meter items! 1,5 meter artikelen1,5 meter artikelen

Pauzeren in shifts

Het is belangrijk om de lunchruimte ook op 1,5 meter afstand in te richten. Zorg voor extra afstand tussen stoelen en tafels. Halveer het aantal stoelen om de lunchtafel voor meer veiligheid. Pauzeren alle werknemers tegelijk? Werk dan in shifts. Na de eerste shift moet de tafel en de stoelen worden schoongemaakt. Zo blijft er voldoende afstand, kunnen alle werknemers op een veilige manier pauzeren en heb je meer controle.

Vergaderen op een nieuwe manier

In het 1,5 meter kantoor kan je nog steeds vergaderen, maar wel op afstand in een grote ruimte. Zorg dat de vergaderplek minder stoelen bevat, haal bijvoorbeeld de helft van de stoelen weg. Ga daarnaast voor een ruime vergadertafel om die afstand te waarborgen. Eventueel zou je kunnen overwegen om plexiglas op de vergadertafels te plaatsen, waardoor een eventuele overdracht van het virus beperkt blijft. Er kan ook worden vergaderd door te videobellen. Zo kunnen de werknemers die thuiswerken ook deelnemen aan de vergadering op een veilige en productieve manier. Dit kan bijvoorbeeld via Microsoft Teams of Zoom.

Instructies aan het personeel

Niet alleen moet je het kantoor inrichten volgens de 1,5 meter maatregelen, maar ook is het belangrijk om het personeel te instrueren. Zorg voor een duidelijk protocol en deel deze met het alle werknemers. Naast een duidelijke instructie kan je gebruik maken van stickers plaatsen. Plak pijlen op de grond voor de looproute, plak stickers bij toiletten en in de kantine voor nog meer bewustwording en het naleven van de 1,5 meter maatregelen.

Hygiëne voorzorgsmaatregelen

De bestaande regels omtrent het tegengaan van verspreiding van het virus zijn nog steeds van kracht. De volgende voorzorgsmaatregelen zijn verstandig om ook in acht te nemen en te communiceren naar het personeel:

Zorg voor voldoende zeepdispensers en desinfectiegel op de sanitaire plekken;
• Vervang handdoeken voor papieren doekjes;
• Reinig deurklinken minimaal 4 keer per dag met een desinfectiemiddel;
• Desinfecteer elke dag het toetsenbord, de muis, de smartphone en de werkplek;
• Zorg dat elke werknemer een eigen desinfectiegel op zijn werkplek heeft;
• Benadruk het thuisblijven bij verkoudheidsklachten, koorts en/of keelpijn.
• Probeer een duidelijke routing aan te geven in het kantoor.

Zie ook onze hygiëne folder voor diverse artikelen!

Wil je meer ontwerpen en inspiratie zien en lezen? Bezoek dan onze portfolio Inside Office portfolio Wil je ook een keer van gedachten wisselen wat er bij jullie op kantoor mogelijk is? Dat kan natuurlijk! Of we nu een groot of klein kantoor inrichten, alles draait om de juiste sfeer. Bel dan gerust voor een afspraak! Inside Office contactpagina Wie weet tot snel!