✓ Kennis & creativiteit in projectinrichting ✓ Ervaring in realisatie ✓ Ontzorging van a tot z
io_rgb_payoff_wit

HomeTips: voor ergonomisch werkenErgonomieTips: voor ergonomisch werken

Tips: voor ergonomisch werken

Om het ergonomisch werken te bevorderen, hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet. Het is immers zo belangrijk om in een ergonomische omgeving te werken! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de werkgever. Die heeft er natuurlijk niks aan als jij op lange of korte termijn lichamelijke klachten krijgt en genoodzaakt bent te verzuimen. We spenderen tegenwoordig veel uren op de werkvloer en dienen daarom aan onze lichamelijke (en mentale!) gezondheid te denken. Introduceer ergonomie in jouw werksituatie!

 

7 nuttige tips voor ergonomisch werken

Bij het toepassen van onze tips voor ergonomisch werken zorg jij dat jouw lichaam zo veel mogelijk wordt ontlast tijdens de werkuren, ongeacht het feit dat je mogelijk zittend werk doet. Mogelijk ben je niet in de gelegenheid om alle genoemde tips toe te passen, aangezien iedereen natuurlijk in een andere situatie werkt. Echter zullen alle kleine beetjes bijdragen, dus doe jezelf deze gunst!

 

1. Werkhouding

Zorg als eerste dat de werkhouding ergonomisch is. Dit is de houding waar je jezelf uiteindelijk toch het meeste in bevindt. Stel de bureaustoel af naar jouw afmetingen (zorg dus dat iedereen zijn eigen bureaustoel heeft en deze niet verwisseld worden) en zorg dat deze overeenkomen met de hoogte van het bureau. Deel je bureau zo in dat je beeldscherm recht voor je staat, met de bovenrand van het scherm op ooghoogte. Een waardevolle tip voor ergonomisch werken aan een bureau is om een voetensteuntje neer te zetten.

2. Wissel werkzaamheden af

Eén van onze tips voor ergonomisch werken is het afwisselen van de werkzaamheden. Als jij in de planning ziet dat je die dag ongeveer vijf uur aan de computer spendeert en de overige uren bezig bent met andere werkzaamheden, probeer dit dan niet achter elkaar te doen. Het is verleidend om de hele ochtend bezig te zijn met andere dingen en het laatste dagdeel vol te maken aan de computer, maar wat je beter kan doen is mixen. Wissel twee uurtjes aan de computer af met een uurtje iets anders, zodat je niet zo lang aan één stuk door in dezelfde houding zit.

 

3. Gebruik ergonomische producten

Er zijn tegenwoordig veel ergonomische producten en kantoorartikelen verkrijgbaar. Deze zorgen ervoor dat je een betere houding aanneemt. Bij InsideOffice hebben wij een ruim assortiment aan ergonomische kantoorartikelen.

 

4. Beweging

Misschien is dit wel één van de meest voor de hand liggende tips voor ergonomisch werken, maar toch wordt het vaak vergeten of aan de kant geschoven wegens tijdsgebrek of simpelweg door luiheid. Maar beweging is zo belangrijk voor een mens, zeker als je veel stilzit op het werk. Ga in de pauze een stukje wandelen. Als het slecht weer is kan je ook een rondje door het gebouw lopen. Zorg ervoor dat je even de benen kan strekken en een andere omgeving opzoekt.

 

5. Pauzes

We bedoelen niet alleen de gebruikelijke lunchpauze. Maak ook optimaal gebruik van je plaspauzes om even een klein rondje te lopen. Dit hoeft maar vijf minuutjes te zijn. Als je dit meerdere keren op een dag doet wissel je de zithouding goed af met korte loopmomentjes. Sta ook wat vaker op om water te halen, vraag hierbij ook aan collega’s of je voor hun iets kan inschenken.

 

6. Water drinken

Over water gesproken! Water spoelt ons lichaam lekker door en voert afvalstoffen af. Daarnaast zorgt veel water drinken ervoor dat je vaker moet plassen en dus een excuus hebt om weer even op te staan en de benen te strekken!

 

7. Vergader in een andere uitgangshouding

Stel voor om tijdens de vergaderingen niet aan de gebruikelijke vergadertafel te zitten. Organiseer in plaats daarvan een keer een vergadering op een plek waar iedereen blijft staan. Wellicht is het mogelijk om een aantal hangtafels aan te schaffen, zodat er plek is om notities en notulen te schrijven.

 

Deel tips voor ergonomisch werken met collega’s

Alle kleine beetjes helpen. En ook jouw collega’s kunnen profiteren van tips voor ergonomisch werken! Bovendien is de kans groter dat er aanpassingen op kantoor worden doorgevoerd als alle collega’s erachter staan. Werk samen naar een ergonomische werkomgeving. Print deze tips voor ergonomisch werken eventueel uit en hang ze op een opvallende plek op kantoor of in de kantine!

Wil je meer ontwerpen en inspiratie zien en lezen? Bezoek dan onze Inside Office portfolio. Wil je ook een keer van gedachten wisselen wat er bij jullie op kantoor mogelijk is? Dat kan natuurlijk! Of we nu een groot of klein kantoor inrichten, alles draait om de juiste sfeer. Bel dan gerust voor een afspraak! Ga naar Inside Office contactpagina. Wie weet tot snel!