HomeErgonomieErgonomische bureaustoelen

Ergonomische bureaustoelen

Bureaustoelen voor een perfecte werkhouding

Nederlanders zijn kampioen in langdurig zitten. Langdurig zitten is niet goed voor de gezondheid. Bij een verkeerde houding kunnen er vervelende klachten ontstaan. Denk hierbij aan rug- en nekklachten. Erg vervelend wanneer je hier last van hebt. Een ergonomische bureaustoel kopen biedt de uitkomst! Ergonomie staat voor de relatie tussen de omgeving en mensen. Als je het hebt over ergonomische bureaustoelen wordt de relatie tussen de werknemer en de werkplek bedoelt. Een ergonomische kantoorinrichting kan natuurlijk niet zonder een ergonomische bureaustoel.

Rugklachten bij afwezigheid van ergonomische bureaustoel

Rugklachten in zowel de onderrug, de bovenrug als de nek (de laatste kan ook gepaard gaan met hoofdpijnklachten) worden veelal veroorzaakt door de afwezigheid van een ergonomische bureaustoel. Als we zitten worden de wervels (met name de onderste wervels) meer belast dan in een staande houding. Hierdoor staat er constant druk op de tussenwervelschijven en dit kan leiden tot rugklachten op zowel korte als lange termijn. Het is goed om de spieren actief te houden bij het zitten, echter worden deze spieren na een tijdje moe waardoor je onbewust overgaat tot een passieve zithouding waarbij de druk op de wervelschijven wordt verhoogd en de rugspieren op rek gaan staan.

Eisen ergonomische bureaustoel

De ergonomische bureaustoel moet aan verschillende instelmogelijkheden voldoen. De zithoogte, zitdiepte en de lendesteun moeten verstelbaar zijn. Het is belangrijk dat de ergonomische bureaustoel goed ingesteld wordt. De rugleuning moet zo gevormd zijn dat de rug volledig wordt ondersteund. Als dit niet gebeurt kan dit alsnog tot klachten leiden. Er zijn veel verschillende designers die fantastische ergonomische stoelen ontwerpen. Herman Miller is de topontwerper wat betreft ergonomische bureaustoelen, de modellen Sayl, Mirra en Aeron kun je bij Inside Office vinden. Daarnaast kun je bureaustoelen kopen van de merken:

  • BMA: de prachtige Axia serie 2.1 tot en met 2.6
  • HAG: stoelen met het Balanced Movement Mechanism
  • Aeris: 3D actieve stoelen

Allemaal topmerken die stoelen maken om goed op te zitten en daarnaast een fantastisch uitstraling hebben. Alle merken hebben hun eigen onderscheidende specialiteit. Vraag aan een professional welke ergonomische bureaustoelen kopen het beste bij je past.

Zorg voor een sterke basis

Als je naar de sportschool gaat of thuis wat oefeningen doet, implementeer dan ook voldoende oefeningen voor de buik- en rugspieren in je workouts. Als deze spieren sterk en fit zijn vormen ze als het ware een korset om je wervelkolom heen die een goede bescherming vormt en veel belasting kan opvangen. Veelal ontstaan rugklachten uit zwakke en passieve spieren in deze regio.

Door een combinatie van beweging, een slimme bureau indeling en een ergonomische bureaustoel kunnen rugklachten en nekklachten grotendeels voorkomen of opgelost worden. Een goede investering in je lichaam, dus.

Ergonomische bureaustoel kopen

De kwaliteit van de bureaustoel is het allerbelangrijkste. Kies je voor een goede ergonomische bureaustoel dan heb je hier jarenlang plezier van. Het zit prettig en is goed voor de gezondheid. Een ergonomische stoel kan veel klachten voorkomen. Klachten zijn erg vervelend en beïnvloeden de productiviteit negatief.  Vooral wanneer de werkhouding slecht is, kunnen deze klachten sneller optreden. Ergonomische bureaustoelen verbeteren de werkhouding waardoor je langer goed zit. Het is belangrijk de stoelen persoonlijk goed te testen voordat je ze gaat kopen. Voor iedereen is het zitcomfort anders.

Toe aan een ergonomisch verantwoorde werkplek?
Maak een afspraak voor een persoonlijk advies!