✓ Kennis & creativiteit in projectinrichting ✓ Ervaring in realisatie ✓ Ontzorging van a tot z
io_rgb_payoff_wit

HomeKies groen! Kantoorartikelen met milieukeurmerkDuurzaamKies groen! Kantoorartikelen met milieukeurmerk

Kies groen! Kantoorartikelen met milieukeurmerk

Organisaties kunnen een hoop simpele stappen nemen om hun dagelijkse operatie milieuvriendelijker te maken. Goede keuzes maken is steeds makkelijker, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kantoorartikelen met een milieukeurmerk. Producten met één of meerdere van deze keurmerken zullen minder belastend zijn voor het milieu dan producten zonder keurmerk.

Een erkend keurmerk

In principe kan iedereen een keurmerk beginnen, echter een erkenning van het keurmerk wordt verkregen bij de Raad voor Accreditatie (www.rva.nl). De RVA is een onafhankelijke instantie die toezicht houdt op certificatiesystemen. Om te worden erkend door de Raad voor Accreditatie moet een certificatie-instelling onafhankelijk en deskundig zijn en een aantoonbaar hoog niveau van interne kwaliteitszorg hanteren. De eisen die de Raad hanteert liggen vast in diverse internationale normen.

Hoe herken ik milieuvriendelijke kantoorartikelen?

Op de verpakking van een artikel zal een keurmerk altijd duidelijk afgebeeld zijn. Een fabrikant wil je immers graag laten weten dat je een verstandige keuze maakt door hun product te kiezen. We geven je graag een overzicht van veelgebruikte milieu keurmerken die je geregeld tegenkomt op de artikelen in onze webshop. Zo weet je nóg beter waarvoor je kiest!

FSC®

Forest Stewardship Council is een internationale organisatie die een duurzaam en verantwoord beheer van de bossen stimuleert. Je komt het label tegen op hout en houtproducten, zoals meubels, vloeren en papier. Met CoC-certificering. CoC, Chain of Custody, staat voor alle gecertificeerde schakels in de keten tussen bos en eindconsument die voldoen aan eisen als traceerbaarheid, identificatie en scheiding van goederen.

PEFC keurmerk™

De PEFC-certificering staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes. Je weet dat  je bij producten met dit logo te maken hebt met verantwoord geproduceerde hout- en/of papierproducten. Het is het grootste bos- en CoC-certificeringsysteem ter wereld. CoC, Chain of Custody, staat voor alle gecertificeerde schakels in de keten tussen bos en eindconsument die voldoen aan eisen als traceerbaarheid, identificatie en scheiding van goederen. In de producten zitten geen oplosmiddelen en deze zijn tevens chloorvij gebleekt. De verpakking is van gerecycled materiaal.

Cloorvrij gebleekt

Chloorvrij gebleekt papier is er in twee varianten: ECF (Elementary Chlorine Free) en TCF (Totally chlorine Free). E.C.F. wil zeggen dat de papierpulp gebleekt is zonder chloorgas. TCF wil zeggen dat papierpulp gebleekt is zonder chloorgas en/of chloorverbindingen. Dit wordt gebruikt voor artikelen waarbij de productie voor veel minder watervervuiling zorgt.

Milieukeur

Het Nederlandse Milieukeur vind je op bijvoorbeeld voedingsmiddelen, papier, verf, meubelen, brandblussers en aanbieders van ecostroom. Het keurmerk geeft aan dat deze producten minder belastend zijn voor het milieu in vergelijking met soortgelijke producten zonder keurmerk.

De blauwe engel

Dit is de Duitse variant van het Nederlandse Milieukeur. Het label geldt als één van de meest degelijke en vergaande milieukeurmerken.

Ecolabel

Het Europees Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten en diensten. Voor steeds meer gebruiksartikelen en diensten worden Europees Ecolabel-criteria opgesteld. Deze criteria hebben betrekking op de hele levenscyclus van een product of dienst. Van grondstoffen, energiegebruik tot schadelijke stoffen en afval. Je herkent het Europees Ecolabel aan de bloem.

Nordic Swan

Het milieukeurmerk Nordic Swan is het officiële milieukeurmerk in Scandinavië. Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland certificeren en ontwikkelen criteria voor Nordic Swan. Net als bij Milieukeur en Europees Ecolabel hebben de criteria van Nordic Swan betrekking op de hele levenscyclus van een product of dienst: van grondstoffen, energieverbruik tot schadelijke stoffen en afval. 

Paper by Nature

Paper by Nature is het eerste pan-Europese eco-label voor verwerkte papierproducten dat minimale impact garandeert ten opzichte van het milieu, vanaf grondstof tot aan eindproduct. Voor meer informatie over het eco-label, bezoek www.paperbynature.com.

Kringloop

Dit logo wordt gebruikt voor papier- en kartonsoorten die van gerecyclede papier zijn gemaakt. Dit is natuurlijk minder milieubelastend dan de productie van nieuw papier uit hout.

Meer informatie

Al onze kantoorartikelen vind je in onze webshop, klik hier om een kijkje te nemen. Heb je vragen over de diverse keurmerken op onze kantoorartikelen? Mail naar info@insideoffice.nl of bel 078-6919711, we helpen graag!

Wil je meer ontwerpen en inspiratie zien en lezen? Bezoek dan onze Inside Office portfolio. Wil je ook een keer van gedachten wisselen wat er bij jullie op kantoor mogelijk is? Dat kan natuurlijk! Of we nu een groot of klein kantoor inrichten, alles draait om de juiste sfeer. Bel dan gerust voor een afspraak! Ga naar Inside Office contactpagina. Wie weet tot snel!