✓ Kennis & creativiteit in projectinrichting ✓ Ervaring in realisatie ✓ Ontzorging van a tot z
io_rgb_payoff_wit

HomeDe voordelen van staand werkenErgonomieDe voordelen van staand werken

De voordelen van staand werken

Staand werken heeft veel voordelen. Je hebt het vast al vaker gehoord: zitten is het nieuwe roken. Maar hoezo dan? Als je gevarieerd eet en drie keer per week sport dan ben je toch gezond en mag je toch gerust zittend kantoorwerk verrichten? Ja en nee. Ja, dat mag zeker en de keuze is helemaal aan jou natuurlijk! Maar nee, het is niet zo dat sporten en gezond eten op kan tegen de vele zituren. Denk maar eens na: je staat ’s ochtends op en eet zittend je ontbijt. Vervolgens stap je in de auto of de bus en reis je zittend naar je werk toe. Eenmaal op het werk aangekomen zit je urenlang aan je bureau. Je komt alleen weg achter je beeldscherm om pauze te houden en ook dat doe je – je raadt het al – zittend. Daarna reis je weer zittend terug naar huis, om daar zittend je avondeten op te eten. Vervolgens plof je op de bank en spendeer je de avond – juist – zittend! En de overige uren slaap je. Zie je het probleem hier? Nu we op één lijn zitten (oei, nog meer zitten!) zullen we de voordelen van staand werken even doornemen!

Staand werken heeft voordelen voor ons lichaam

Wat te doen als je niet wil zitten? Staan, natuurlijk! De vele uren die we op kantoor spenderen kunnen het beste in stand trotseren. Als je al die uren van staand werken bij elkaar op telt dan voel je je wellicht wat minder slecht bij het bankhangen in de avond. Overweeg daarom de aanschaf van een zit-statafel als vervanging voor jouw standaard bureau. Een aantal voordelen:

Vermindering van rugklachten

Ja, het is waar! Eén van de voordelen van staand werken is een beter metabolisme! Veel mensen lijken te denken dat dit een fabeltje is wat verzonnen is om mensen actief te krijgen, maar niks is minder waar. Wanneer we staan zijn er veel meer spieren in ons lichaam actief. Niet alleen de been- en heupspieren, maar bijna alles! Onze romp is in stand ook constant actief om evenwicht en stabiliteit te bewaren, ook al ben je jezelf daar niet bewust van. Al deze extra spieractiviteit kost meer brandstof, waardoor je dus veel meer calorieën verbrand dan wanneer je zit! Hello, summerbody (nee grapje, geef je sportschoolabbonement maar niet op! Met enkel staan kom je er natuurlijk niet).

Je verbrand meer calorieën

Ons lichaam is niet gemaakt om te zitten en daarom gaat het protesteren wanneer we te veel uren zittend doorbrengen. Wist je dat de gewrichten in je rug zwaarder worden belast in zit ten opzichte van wanneer je staat? Dat komt door de stand van de heupen in combinatie met de wervelkolom in zit. Plus, na een lange periode gaan we steeds meer hangen waardoor onze rug onbewust krom gaat staan. Door deze kromming komt er nóg meer toegenomen druk op de ruggenwervels en de tussenliggende wervelschijven. Hierdoor ontstaan rugklachten en in sommige gevallen zelfs hernia’s! Toch maar liever profiteren van de voordelen van staand werken, dus!

Minder kans op hart- en vaatziekten

Er zijn veel redenen waarom beweging goed is voor ons en één daarvan is voor de doorbloeding. Dit werk ook andersom: als we niet voldoende bewegen gaat dit niet ten goede van ons vatensysteem. Bij langdurig zitten gaat het hart minder vaak kloppen en pompt deze dus minder bloed door het lichaam. Dit is op zich geen probleem, maar wanneer dit veelvuldig en langdurig herhaalt wordt, kunnen bloedpropjes gaan vormen en deze vormen problemen voor de gezondheid.

Wil je meer ontwerpen en inspiratie zien en lezen? Bezoek dan onze portfolio Inside Office portfolio Wil je ook een keer van gedachten wisselen wat er bij jullie op kantoor mogelijk is? Dat kan natuurlijk! Of we nu een groot of klein kantoor inrichten, alles draait om de juiste sfeer. Bel dan gerust voor een afspraak! Inside Office contactpagina Wie weet tot snel!