✓ Kennis & creativiteit in projectinrichting ✓ Ervaring in realisatie ✓ Ontzorging van a tot z
io_rgb_payoff_wit

HomeErgonomieErgonomische documenthouders

Ergonomische documenthouders

CTA header

Documenthouders zorgen voor een andere positie van het document en verkorten de kijkafstand tussen document en toetsenbord.

Waarom is werken met documenthouders belangrijk?

Wie computerwerkzaamheden verricht in combinatie met het aflezen van een document draait ongemerkt heel wat keren het hoofd eenzijdig naar links of rechts en weer terug. Na een tijdje levert dit nek- en schouderklachten op door spierspanning. Ook de ogen moeten zich steeds weer opnieuw inspannen door de afwisseling in leesafstand. Om overbelasting voor nek, schouders en ogen te voorkomen is het beter op het document niet naast het toetsenbord te plaatsen, maar tussen het toetsenbord en het scherm. Een hellend werkvlak vermindert de buiging van de nek en verhoogt daarmee het werkcomfort. Klachten die verminderd of voorkomen worden door te werken met documenthouders zijn nek-, schouder-, oog-, en hoofpijnklachten.

Welke documenthouders zijn er?

Onze documenthouders koop je al voor een relatief klein bedrag (onder de 10 euro) oplopend tot meer luxe uitvoeringen. Wat al deze documenthouders gemeen hebben is dat ze helpen om efficiënter te werken met minder fysieke klachten. Door het speciale ontwerp met hellend vlak passen de meeste documenthouders tussen monitor en toetsenbord, ergonomisch gezien de beste plaats. Afhankelijk van het model zijn de documenthouders te bevestigen onder of aan het toetsenbord of aan het scherm of staan op zichzelf. De wat luxere documenthouders zijn in hoogte en in meerdere hoeken instelbaar. Leverbaar in mat of glanzend metaal of in acryl.

Wat zet de ARBO wegeving over documenthouders?

Door gebruik te maken van documenthouders ontstaat een betere werkhouding. De verbeterde positie van het hoofd voorkomt dat er te veel druk komt op de tussenwervelschijven in de nek. De ARBO wetgeving vermeld over het gebruik van documenthouders onder andere dat deze stabiel en regelbaar moeten zijn, zodat oncomfortabele hoofd- en oogbewegingen beperkt worden. Documenthouders moeten vrij op het werkvlak kunnen worden aangebracht, als functie van de ergonomische eisen van het soort werk. De helling van documenthouders moet tussen de 25 en 75 graden ten opzichte van het horizontale vlak ingesteld zijn, bij voorkeur instelbaar, en documenthouders moeten stabiel staan en niet trillen tijdens de bediening van het toetsenbord.

Heb je genoeg van je zere nek en schouders achter de computer?
Maak een afspraak voor een persoonlijk advies!