Waar dien je op te letten bij het kopen van een bureaustoel? Voor elke werknemer op kantoor is het cruciaal om de werkuren te spenderen op een goede en ergonomische bureaustoel. De juiste bureaustoel zorgt voor vermindering (of afwezigheid) van klachten zoals een stijve nek, verkrampte schouders, rugpijn en spanningshoofdpijn. Bedrijven zijn veelal geneigd om de goedkoopste stoelen aan te schaffen, zonder rekening te houden met ergonomie. Een ergonomische bureaustoel is immers wat duurder dan een simpel stoeltje van de bouwmarkt. Echter is de aanschaf van een goed exemplaar op de lange termijn waarschijnlijk goedkoper. Als alle werknemers op ergonomische stoelen werken resulteert dit immers in minder lichamelijke klachten en dus minder ziekteverzuim of betaald verlof! Maar wat voor bureaustoel moet je kopen en waar moet je dan op letten?
Let op zithouding bij het kopen van een bureaustoel
Een goede zithouding ziet er als volgt uit: de knieën staan in een hoek van 90 graden terwijl de voeten plat op de grond staan. De rugleuning duwt de rug in een lichte S-houding waarbij de onderrug een beetje hol is en de bovenrug een tikje bol. De ellebogen maken een hoek van 90 graden wanneer ze op het bureau leunen. Doormiddel van een instelbaar werkblad en bureaustoel en een eventueel voetensteuntje kan deze minimaal belaste uitgangshouding prima bereikt worden.
Bureaustoel kopen: waar moet ik op letten?
Bij het kopen van een ergonomische bureaustoel moet je op een aantal punten letten. Als eerste moet hij natuurlijk comfortabel zijn. Daarom is het slim om hem eerst in een winkel of showroom uit te proberen voordat je hem koopt. Daarnaast zijn er nog een paar vereiste eigenschappen:
- In hoogte verstelbare zitting
De meeste bureaustoelen beschikken wel over de optie om de hoogte van de zitting aan te passen. Het is een belangrijk element om ervoor te zorgen dat de knieën in de juiste hoek van 90 graden staan en de voeten plat op de grond kunnen. Indien het bureau niet instelbaar is, is het belangrijk om de zithoogte van de stoel zo in te stellen dat de ellebogen in 90 graden staan wanneer de onderarmen op het bureau liggen (bijvoorbeeld met de handen op de muis en het toetsenbord). Als de voeten dan niet plat op de grond kunnen is het raadzaam om hier een voetensteuntje onder te plaatsen. - Verstelbare zitdiepte
Een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een bureaustoel is de zitdiepte. Bij de meeste goedkope bureaustoelen is deze niet verstelbaar. Echter om de rug in de optimale positie te houden dienen de billen achterin de stoel te zitten, zodat de onderrug volledig ondersteund wordt door de rugleuning. Als de benen de kort zijn of de zitting te diep is, dan kunnen de knieën niet voldoende buigen. Het reflex is dan om verder naar voren te zitten, maar dat resulteert in onvoldoende ondersteuning van de rug. - Synchroommechaniek
Met synchroommechaniek bedoelen we dat de zitting van de stoel meebeweegt met de rugleuning. Als je naar achteren leunt beweegt dus niet alleen de rugleuning naar achteren, maar gaat de zitting ook mee. Op deze manier wordt de rug in alle gevallen correct ondersteund.
Wanneer je op deze punten let bij het kopen van een bureaustoel dan weet je zeker dat je een ergonomische variant in huis haalt. Deze zijn uitstekend voor het gebruik op kantoor, maar ook als particulier is dit natuurlijk een goede keuze voor aan het bureau thuis.
Wil je meer ontwerpen en inspiratie zien en lezen? Bezoek dan onze portfolio Inside Office portfolio Wil je ook een keer van gedachten wisselen wat er bij jullie op kantoor mogelijk is? Dat kan natuurlijk! Of we nu een groot of klein kantoor inrichten, alles draait om de juiste sfeer. Bel dan gerust voor een afspraak! Inside Office contactpagina Wie weet tot snel!