Groen doet het goed. Medewerkers die werken op een kantoor met planten en zonlicht voelen zich 15% beter, zijn 6% meer productief en 15% meer creatief (Global Human Spaces, 2015). Toch heeft nog een groot deel van de medewerkers geen natuurlijk licht of planten op kantoor. Maar wat doet een plant eigenlijk met ons?

Minder stress

De aanwezigheid van planten zorgt voor minder stress onder de medewerkers. Planten hebben onbewust een kalmerend effect op mensen, waardoor medewerkers zich prettiger en meer ontspannen voelen op kantoor. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het stressniveau daalt wanneer er planten aanwezig zijn op kantoor. Daarnaast waren de medewerkers ook nog eens sneller in het beantwoorden van vragen.

Positieve invloed op gezondheid en werkt lucht zuiverend

In de buitenlucht zitten overal schadelijke stoffen en planten kunnen daarbij helpen. Bepaalde planten nemen via de huidmondjes van hun bladeren die stoffen op en breken ze via hun wortels af. Dit gaat samen met het afscheiden van waterdamp, waardoor planten automatisch de luchtvochtigheid in de kamer op peil kan houden en de statische elektriciteit doet afnemen. Er zijn planten die de luchtvochtigheid met maar liefst 10 tot 15 procent kunnen opvoeren. Hierdoor verminderen klachten als een droge mond, kriebel in de keel, hoesten, een verstopte neus, geïrriteerde huid en ogen, maar ook de klachten hoofdpijn en vermoeidheid nemen af.

Sfeermakend

Groen zorgt voor een visueel prettigere omgeving en maakt ons goedgezind en daardoor ijveriger. Planten en bloemen kunnen dus gezien worden als een echte sfeermaker op kantoor. Ze krikken je humeur op en werknemers hebben het idee dat hun werkgever om hun welzijn geeft als ze in een groen kantoor werken (Alex Haslam, hoogleraar psychologie van de Universiteit van Queensland).

Nog meer

Planten op kantoor zorgen er ook nog eens voor dat vooral grote ruimtes met veel harde materialen fijner aanvoelen. Planten werken namelijk geluiddempend. Daarnaast is het stof dat onder andere op bureaus, computerschermen of kasten ligt, aanzienlijk lager in een kantoorruimte met planten dan zonder planten.

Dus: aanschaffen dat groen!

Kantoor Barendrecht planten groenvoorziening Planten werkplek groen


akoestiek groen lucht zuiverend
zuurstof op je werkplek